בכניסה לגן יפני נוחתת תחושת שלווה ומינימליסטיות פשוטה, אך אם תחקרו קצת לעומק תגלו צורת חיים שלמה המנחה את היפנים בכל תחום בחייהם; החל מאמונה פילוסופית, דרך אדריכלות ועיצוב פנים ועד תחום הגינון.
אז, מהו זן?
זן –מציע לאדם להתבונן בעולם סביבו תוך תשומת לב ללא שיפוטיות.
תורת הזן מציגה דרך חיים של פשטות וטבעיות, כשמטרת העל שלה, הנקודה אליה כל המאמינים חותרים היא שלווה; לשלווה מתווספות מטרות על מקבילות, כגון התבוננות פנימית ורוחניות גבוהה המובילה בסופו של דבר להארה.
יישום תורת הזן בגינה
עקרון הטבעיות – כשהגו היפנים את עיצוב הגן היפני, בהשראה מתורת הזן, ניסו ליצור חיקוי של הטבע ומאפייניו בקנה מידה קטן. לכן, החומר שישמשו אתכם בעת עיצוב גינת זן, יהיו חומרים שלא עברו עיבוד; כלומר, נשתמש בחומרים בצורתם ומראם הטבעי, בלי לשנות בהם דבר.
עקרון המינימליסטיות – כמילה נרדפת למינימליסטיות היינו בוחרים ב'צניעות', במקרה הזה. כשעוסקים במלאכת עיצוב גינות זן, יש לתכנן אותה בצורה מדויקת ומינימליסטית, שכן מיעוט הפריטים בגן יהיו בדיוק במקומם.
עקרון השלמות – ניתן להקביל לתאוריית הפאנג שוואי; כדי לתת לנכנסים לגינת הזן תחושה הרמונית בעיניים, נדאג להתאמה מושלמת בין האלמנטים השונים בה.
התחקות הגינה אחרי הטבע
האמונה היפנית טוענת שבכל הקשור לעיצוב גינות זן, יש לחקות את הטבע ולנסות ליצור תחושת השתנות במרחב הפרטי והצנוע שלכם.
כך למשל, עונות השנה יקבלו ביטוי בעצי הגינה. בחרו סוגי עצים נשירים וסוגי עצים לא נשירים ושלבו אותם באלגנטיות אחד עם השני ברחבי הגן.
גם אלמנטים דוממים, למשל מאבן, יכולים לתרום לתחושת השינוי בגינה; בעזרת אבני מדרך ניתן להתוות שבילים שיתפתלו לכל מיני כיוונים בגן, חלקם אף יכולים להסתיים במבוי סתום – מה שיחייב את המתהלך בגן לבחור דרך אחרת, ממנה יוכל לקבל נקודת מבט חדשה J
כדי להעניק לגינה ריח טבעי, אפשר לשלב מיני צמחים המפיקים ריחות נעימים וחזקים כמו יסמין, לבנדר וכו'.
כדי להצליח להחדיר את תחושת הזמן שחלף על הטבע האדיר שלנו, ניתן לשוות לגן מראה מיושן ומזמין ע"י ספסלי עץ עם צבע מעט מגורד; גם שילוב של סלעים מאבן טבעית שניתן לגדל עליהם אזוב בעזרת השקיה קבועה ומוקפדת יספקו את הרושם שהגינה הזו קיימת עידנים.
הטבע מקבל משמעות בגינות זן
ביפן משמשים הגנים כגני מדיטציה, בעקבות המון האנשים הבאים לשהות בהם ולרוקן את מחשבותיהם. לכן חשוב לשמור על האיזון החזותי, התורם לתחושת ההרמוניה של האדם עם הטבע; לכל אחד מהאלמנטים בגן יש תפקיד בהתבונן האדם פנימה.
אלמנטים דוממים בעיצוב הגן היפני:
- גדר – הטבע הוא תמונה בעיני תורת הזן; הגדר סביב הגן היפני יוצרת את ה'מסגרת' לתמונה היפהפייה הזו. ניתן ליצור גדר מאלמנטים צומחים (גדר חיה), או מאלמנטים דוממים, כמו במבוק, או חומת אבן טבעית.
- שביל – בהיכנס אורח אל הגן, השביל ינחה לו את דרכו במקצבים שונים של הליכה; ניתן לשלב אבני מדרך טבעיות בגדלים שונים, הדבר יגרום לפוסע בשביל להקפיד על צעדיו ולהתבונן בכל אחת מהאבנים עליהן הוא דורך. המעבר בשביל גורם לשינוי תודעתי, כמו בעת מדיטציה שלשמה התכנסו בו. משאירים את הדאגות בכניסה לגן.
- מסלעות ואבנים טבעיות – ניתן להניח בצדי השביל המתפתל מערום חלוקי נחלק, ולצידו ספסל אבן קטן. המערום מקנה למתבונן מקור איזון ויזואלי; בפינה אחרת של הגן, ניתן למקם שובח קבוע מאבן המזמין בעלי כנף למנוחה ארעית במהלך היום. הצבת שובח בגן היפני מפיחה בו חיים ומספקת לבעלי החיים מקום מנוחה ושתייה בטוח. הצעה נוספת לשילוב אלמנטי אבן כפריט דקורטיבי משמעותי בגינות הזן, היא הצבת סלעי בזלת גדולים ומבריקים. הסלעים מסמלים את ההרים, ואילו החול הגרוף (או האבנים הקטנטנות) מסמל את אלמנטי המים בטבע, גלי הים או ענני גשם ורוח.
- אלמנט מים – על פי תורת הזן, זרימת המים מביאה שפע למקום. קול פכפוך המים הזורמים מיצר תחושת שלווה ורוגע, שהם מאפיין הכרחי בגינות המיועדות למדיטציה; לכן שילוב אלמנט מים יהיה הכרחי ביותר בגינות זן. אפשר לשלב מזרקה עדינה, בריכת דגים טבעית או שוקת עתיקה לציפורים, כמו שכבר ציינו מעלה.
- משטח גירוף – אלמנט יפהפה המסמל את הטבע בצורה מינימליסטית ונקייה. השטח הגרוף והאסתטי יהיה ריק מכל אלמנט; זאת כדי להעצים את תחושת הקיימות לעומת החוסר והאין. בתוך גבולות משטח הגירוף נניח מגרפת במבוק גסה, כדי שהמטיילים בגן יוכלו ליצור צורות גירוף מיוחדות ובעלות משמעות בחול.
אלמנטים צמחיים בגינה היפנית:
- כדי לבטא את שינוי העונות בגינת הזן שלכם, תוכלו לשתול עצים מגוונים; עצים שבסתיו עליהם ייצבעו באדום-כתום, לצד עצים שבאביב יפרחו בקסם, כמו עץ הדובדבן המזוהה עם התרבות היפנית.