חיפויי קרקע משמשים שנים רבות לעיצוב הגינה, אך בשנים האחרונות הפכו לחלק בלתי נפרד ממנה; אפשר לייחס מעלה זו ליתרונותיהם הרבים של חיפויי הקרקע כמו חיסכון יעיל במים, אסתטיות ונוי לגינה ועוד.
לכל גינה מתאים חיפוי קרקע שונה, שכן גינה אחת נבדלת מאחרת בהרבה מאפיינים (גודל, פריטים בגינה וסגנון העיצוב הרצוי) – לכן יש צורך להתאים לה את החיפוי המתאים, בצבעים המשתלבים והפיזור הנכון.
מהו חיפוי קרקע?
חיפוי הקרקע הוא הוספת שכבת חומר עליונה לצורך שינוי דקורטיבי של הנוף; כיום משתמשים בשני סוגי חיפויים לקרקע הגינה:
- חיפוי אורגני
- חיפוי אנאורגני
חיפוי הקרקע, לא משנה מאיזה סוג הוא, מהווה פתרון יעיל לבעיית המים בנוסף להיותו אסתטי ונעים לעין. לרוב עושים חיפוי קרקע לגינה באבן במקומות בגינה בהם יש אדמה חשופה או בין הצמחים.
חיפוי קרקע אורגני לגינה
כשמו כן הוא, חיפוי המבוסס כולו על חומרים טבעיים. חומר אורגני הוא תוספת מצוינת לאדמת הגינה, כיוון שהוא מדשן ומעשיר אותה בלחות – מה שמקנה לצמחי הגינה סביבת גידול אידיאלית. הוא אינו מומלץ לכיסוי שטחים גדולים בגינה, שכן הוא פחות מושך לעין מהחיפוי האנאורגני (מה לעשות, קומפוסט זה לא הדבר הכי אטרקטיבי שיש…)
דוגמאות לחומרים מהם עושים חיפוי אורגני: קליפות עץ, שבבי עץ, קומפוסט, רסק גזם, נסורת, כסחת דשא, יריעות קוקוס ועוד. הפופולארי ביותר הוא חיפוי קליפות עץ.
אופן הביצוע: שכבה עבה מעל האדמה (15 ס"מ לכל הפחות); החיפוי האורגני מתפרק ובאדמה ומעשיר אותה.
מיקום מומלץ לשימוש בחיפוי אורגני בגינה: אזורים בהם יש בגינה עצי פרי או צמחים מטפסים שנושרים מהם פרחים לאדמה; על החיפוי האורגני הם ישתלבו בצורה טובה, שאינה מפריעה בעין – לעומת על חיפוי אנאורגני כמו אבנים, עליהן הפירות נרקבים בצורה גלויה ומכוערת.
על כל יתרונותיו הנפלאים, ישנו חיסרון גדול בחיפוי הקרקע האורגני והוא בליית החומר. יש צורך לחדש אותו ולדאוג לעובי שכבה אידיאלי, אחת לכמה זמן.
חיפוי קרקע אנאורגני לגינה
בשונה מאיך שזה נשמע, רוב החיפויים האנאורגניים גם הם מצויים בטבע, אך בניגוד לחומרים מהם עשוי חיפוי אורגני – חיפוי אנאורגני אינו מתבלה וכך זוכה לאריכות ימים בלתי מוגבלת. הם לא מתפרקים, מונעים מצמחיה שוטה להשחית את הגינה ויותר מהכל: הם דקורטיביים ונקיים למראית עין.
דוגמאות לחומרים מהם עושים חיפוי אנאורגני: חלוקי נחל, טוף, שברי רעפים, אבני בזלת או אבנים בצבעים וצורות שונות כמו גרניט, שברי חרס ועוד.
אופן הביצוע: מעל שכבת פלריג; פלריג היא יריעה פולימרית המאפשרת למים לחדור דרכה ולחלחל לאדמה שמתחת, מה שמונע הצטברות של שלוליות על היריעה, מתחת לחיפוי.
חיפוי קרקע הגינה – שלבי ביצוע
- לפני הכל, מנקים ומדבירים את השטח.
- כשהשטח נקי וסטרילי ממזיקים, יש ליישר ולהדק את השטח; אם נדרש עיצוב מיוחד לפני האדמה זה הזמן.
- במידה והחיפוי יבוצע באזור צמחי ונדרשת התקנת מערכת השקיה, יש להניח אותה לפני פיזור החיפויים.
- מתחת לחיפוי אנאורגני מניחים יריעת פלריג. צפיפותה תמנע את צמיחתם של העשבים הלא רצויים וכמו כן, מהווה חוצץ בין החיפוי לאדמה. במידה ומדובר באזור בו החיפוי האנאורגני משולב עם צמחיה, יש לחרוץ בפלריג פתחים ייעודיים לצמחים ושותלים.
- ועכשיו: מפזרים את החיפוי!
למה דווקא חיפוי קרקע אנאורגני?
- חיפוי הקרקע מונע מקרני השמש להגיע לקרקע, או לפחות מפחית משמעותית את כמות האור שהיא מקבלת ובכך מונע צמיחת עשבים שוטים.
- חיפוי אנאורגני לרוב עשוי חומרים קשיחים, כמו אבנים; כך מונע פגיעות ישירות בקרקע, העשויות להתרחש כתוצאה ממשקעים חזקים או כלים כבדים.
- יריעת הפלריג יוצרת מעין 'נתיב זרימה קבוע' למים, מה שמגביר את שיעור חדירת המים לקרקע.
- חיפוי אבן מונע התזת בוץ בזמן ההשקיה.
- חיפוי אבן יכול לשמש גם באזורים הפונקציונאליים בגינה! למשל, אבני מדרך גדולות יכולות לשמש כשביל הליכה, חצץ כחניית רכבים, חלוקי נחל לעציצים וכו'.